BETTY ESKÜVŐI RUHASZALON – MENYASSZONYI RUHA KÖLCSÖNZŐ
ESKÜVŐI RUHA KÖLCSÖNZÉS ÉS ELADÁS

A ruhák pontos árairól, üzenetben, a Facebook oldalunkon, telefonon vagy a szalonunkban tájékozódhatsz.

Szeretnénk ha életed egyik legfontosabb napján elképesztően gyönyörű lennél, ezért a vásárlás során mindenben a segítségedre leszünk.

Sok éves tapasztalatunkkal és készséges udvarias kiszolgálásunkkal minden menyasszony megtalálja az egyéniségének megfelelőt, legyen szó letisztult vagy erősen díszített fazonról.

Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon

Lángvirág

Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon

Mária Terézia

Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon

Ezüst Betti

Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon

Jégvarázs

Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon Érdeklődöm üzenetben Megnézem hol található a szalon

Az esküvői ruha története


Nem is gondolnánk, hogy a házasságkötést övező szokások, rituálék – mint például az esküvői ruha, fátyol, koszorúslányok stb. – képében a múlt nyújtja a kezét a jelennek, hogy sok évszázad távolából is segítse az ifjú párt a házasság és az élet sokszor kanyargós útján.
 
Miért fehér a menyasszonyi ruha és minek a fátyol? A koszorús lányok csak dísznek vannak? Választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, ha áttekintjük az esküvői ruha sokszáz éves történetét.
 
Az ókori Róma
 
Bár Julius Caesar és Marcus Antonius korától időben jó kétezer év távolságra vagyunk, meglepően sok esküvői rituálénk származik ebből a korból.
A legkorábbi feljegyzések a kor házasságkötési szokásairól, köztük a menyasszony különleges ruhájáról, az i.e. 3. századból származnak. A menyasszony egy különleges fehér, zsákszerű ruhát, tunikát viselt az esküvőn, amelyet a derekánál fehér, speciálisan csomózott öv díszített.  A csomót csak a férj bonthatta ki a nászéjszakán. A tunikát egy palla nevű bő, körbetekerhető köpeny egészítette ki. A menyasszonyi ruhát az ókori Rómában is csak egyszer, az esküvője napján viselte az ara, ez a szokás Európában csak a 19. században éledt újra.
A menyasszony különleges, ez alkalomra készíttetett frizuráját fátyol és fejdísz (mirtuszkoszorú) díszítette, melyek azóta is a tipikus menyasszonyi öltözék részét képezik. A fátyol a díszítő funkció mellett a gonosz szellemek megtévesztését is szolgálta. A profánabb vélemények szerint azonban leginkább az esküvők létrejöttét biztosító eszköz lehetett. A vőlegény ugyanis az esküvőig nem láthatta a jövendőbelijét, mivel a családok választottak párt, és ők szervezték a frigyet a fiataloknak. A fátyol alól csak az eskü pillanatában fedhették fel a menyasszony arcát, amikor már késő volt visszakozni.
A fátyol, a virágok és a különleges frizura mellett a menyasszonyhoz hasonló ruhát viselő koszorúslányok jelenléte az esküvőn is a római korból származó hagyomány. A fátyolhoz hasonlóan az ártó, rossz szellemektől kívánták megvédeni segítségükkel a menyasszonyt. Úgy vélték, hogy a több, hasonló ruhát viselő fiatal lány között a gonosz szellemek nem ismerik majd fel a valódi menyasszonyt, így nem is tudnak ártani neki.  A sok hasonlóság mellett azért számtalan, ma már meghökkentő részlet is ismeretes: például a lányok 12, a fiúk 14 éves koruktól házasodhattak, a frigyet részben ezért is, nem meglepő módon, gyakran a családok intézték. A 20 évesen még hajadon nők és a 25 évesen még hajadon férfiak büntetést kaptak.
 
Középkor
 
A középkor eljövetelével sok más mellett az egyszer viselt (menyasszonyi) ruha szokása is eltűnt a múlt mélységes kútjában. A középkor gazdasági és társadalmi viszonyai között a királyokon és az arisztokrácia képviselőin kívül senki nem engedhette meg magának, hogy egy ruhát csak egyszer viseljen. A menyasszonyok egyszerűen a legjobb ruhájukban járultak az oltár elé, bármiféle szín vagy egyéb megkötés nélkül.  Aki megengedhetett magának egy új ruhát ebből az alkalomból, az leggyakrabban – Szűz Mária kék köpenyére utalva – a tisztaságot és hűséget jelképező kék szín különböző árnyalatait választotta. A királykék nem véletlenül viseli nevében a király előtagot: csak a leggazdagabbak viselték, ugyanis ezt a színt tudták a legnehezebben és legköltségesebb módon előállítani. A kék esküvői ruha tehát a jámborság, tisztaság és hűség mellett a menyasszony családjának gazdagságát is hirdette.
A 15. és 16. században a zöld, a piros és a kék különböző árnyalatai is népszerűek voltak eskuvoi ruhaként, melyeket arany- és ezüstszálakkal is gazdagon hímeztek, díszítettek, de alapvetően nem volt a színre vonatkozó megkötés, a menyasszony a kedvenc ünneplő ruhájában járulhatott az oltárhoz. Mivel a szövetek festése igen költséges volt, a színes menyasszonyi ruha a család státuszát és gazdagságát is jelképezte.
A menyasszonyi csokor helyett menyasszonyi koszorú volt divatban, amelyet a koszorúslányok fontak virágokból, innen származik a koszorúslány elnevezés. Az ara a szertartás alatt a kezében tartotta, a házassági eskü elmondása után pedig a fejére tették.
Olykor-olykor előfordult persze, hogy a menyasszony fehér ruhában állt az oltár előtt, mint például I. (Stuart) Mária skót királynő, aki 1558-ban kedvenc fehér színében ment feleségül II. Ferenc francia királyhoz. Az eset pikantériája, hogy akkoriban a fehér a gyász színe volt, így férje 2 év múlva bekövetkező haláláért sokan a királynő ruhaválasztását okolták.
Az egyszerű nép soraiból kikerülő házasulandó lányok körében igen kedvelt volt a fekete esküvői ruha, ami nem más volt, mint a legjobb, vasárnapi ünneplő ruhájuk. A 16. században a spanyol királyi udvarból kiindulva terjedt el a szigorú, merev, fekete udvari viselet a nemesség körében is, ami egy időre tovább erősítette a fekete menyasszonyi ruha divatját.
 
Újkor
 
Egészen az 1800-as évek közepéig nem változott a helyzet. Vidéken és az egyszerű emberek körében a legjobb fekete ünneplő ruha, vagy a tájegységnek megfelelő, jellemzően színes népviselet, a felsőbb osztályok körében a színes (zöld, kék, vörös, néha fehér), drága, gazdagon díszített ruhák szolgáltak esküvői ruhaként. Ezeket ünnepi alkalmakkor a menyegző után is viselték.
A fehér menyasszonyi ruha napjainkig tartó térhódítása Viktória brit királynő házasságkötésével kezdődött 1840-ben. A fehér selyemből és szaténból készült ruha divatot teremtett, és néhány évtizeden belül általános esküvői viselet lett először a Brit Birodalomban, majd egész Európában. Még körülbelül száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ipari és technológiai fejlődés lehetővé tegye a viszonylag olcsó, műszál alapú textíliák gyártását, amivel a közemberek számára is elérhetővé vált a saját ízlést és a kor divatját tükröző fehér, tüll, hercegnős menyasszonyi ruha. A XX. század viharai (a gazdasági világválság, az I. és II. világháború) átmenetileg egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldások felé terelték a menyasszonyokat (saját maguk varrták, később beszínezték, átalakították az esküvői ruhát), de a válságok rendeződésével a fehér menyasszonyi ruha újra és újra főnixmadárként támad fel hamvaiból, nem kis mértékben az óriási bevételt realizáló esküvőiparnak köszönhetően.
A 40-es évek hosszú fátylai és tüllszoknyái után a 60-as évek fehér, miniszoknyás esküvői ruhái markáns irányváltást mutattak. A 70-es évektől aztán visszatért a klasszikus, ráncolt szoknyás, hosszú ujjú menyasszonyi ruha, kisebb-nagyobb változtatásokkal.
 
Napjaink
 
Napjainkban még mindig a fehér a legelterjedtebb, de ma már nincs olyan stílus vagy szín, amit ne lehetne megvalósítani az ara kérésének megfelelően. A klasszikus, A vonalú, nem túlzottan díszes, egyszerű menyasszonyi ruha, és a rendkívül gazdagon dekorált, barokkos, fodros, tüll, hercegnős menyasszonyi ruha között megannyi átmenet található. Az extravagáns menyasszonyi ruha éppúgy megtalálható a kínálatban, mint az esküvői kosztüm vagy a sellő esküvői ruha. Garantáltan megtalálja mindenki az ízlésének megfelelőt. A bennfentesek szerint a legaktuálisabb trend a tengerparti esküvők szélfútta hangulatát idézi, bármit jelentsen is ez.
 
Természetesen fontos az esküvői ruha, nagyon is az, hiszen sok menyasszony kislány korától fogva készül a nagy napra. Ám azért nem árt szem előtt tartani, hogy az esküvőnknek nem az a legfontosabb mozzanata, hogy egy napra királykisasszonynak öltözünk, hanem hogy a szerelmünkkel hivatalosan is felvállaljuk kettőnk szövetségét, ami szerencsés esetben életünk végéig biztos keretét adja majd a néha unalmas, máskor sok meglepetést tartogató hétköznapoknak.

Megtetszett valamelyik?

Vegye fel kapcsolatot munkatársainkkal, hogy a lehető leghamarabb fel tudja próbálni!

Tel: 06 1/ 331 2602 | 06 70/ 324 0805

A ruhákról videókat ide klikkelve láthattok