BETTY ESKÜVŐI - SZALAGAVATÓ RUHA SZALON


A menyasszony szép virág, koszorúja gyöngyvirág

Többek között a címben említett népdal is megénekli a menyasszonyi koszorút, amelynek eredete egészen az ókori Rómába nyúlik vissza. A virág (kezdetben koszorú, manapság inkább csokor) nemcsak az esküvői öltözet kiegészítője, dísze volt, hanem a menyasszony szüzességét, ártatlanságát is jelképezte. Napjainkban inkább a díszítő funkció kerül előtérbe, de az biztos, hogy egyetlen esküvő sem képzelhető el virágok nélkül.
 
Esküvői virágdíszek
 
Először szeretnénk összeszedni, milyen virágdíszekre merülhet fel igény egy esküvőn. Ha az alábbi listát átgondolva keressük fel a virágkötőt, hosszas levelezést és telefonálgatást spórolhatunk meg magunknak. Nem kötelező természetesen mindet kérni, az esküvő mérete, helyszíne, az ifjú pár igényei az irányadók.  
Részekből egész
 
Érdemes az esküvőt egy csapatjátéknak tekinteni, aminek során akkor kapjuk a legoptimálisabb, legegységesebb, legelegánsabb végeredményt, ha a részek egymással összhangban állnak és együtt erősítik a nagy egészet. A menyasszonyi csokor sem önmagában áll, nem csak azt kell eldönteni, hogy pl. tíz menyasszonyi csokor közül melyik tetszik nekem a legjobban. Ha ebből az irányból közelítünk, könnyen félresikerülhet az összkép. Az időpont után érdemes legelőször a szertartásról (polgári, templomi, külső helyszín) és a vendégek számáról dönteni, mert ezek ismeretében tudunk helyszínt választani. Régen ez hagyományosan valamilyen vendéglátóegység volt, manapság a kültéri esküvők divatjának idején szinte bármilyen helyszínen megoldható egy esküvő és lakodalom, legyen az virágos rét, tópart, lovas farm vagy kastély. A helyszín stílusa meghatározza az egész esküvő stílusát, hiszen nyilvánvalóan más stílusú esküvői ruha, virág- és egyéb dekoráció illik egy kastélyba és más egy farmra. Érdemes a kiválasztott stílushoz ragaszkodni, és az esküvői ruhától kezdve, a menün keresztül a dekorációval bezárólag mindent ebben a stílus- és ízlésvilágban tartani.
 
Kivel készíttessem a virágdíszeket?
   
Mindenkinek magának kell eldönteni, melyik a számára legkényelmesebb megoldás.
Itt is, mint az élet minden területén, érvényes az olcsó húsnak híg a leve közmondás. Kerüljük a gyanúsan olcsó megoldásokat, a multikból származó virágcsokrokat. Ezek minősége többnyire nem üti meg a kívánt mértéket. Egy esküvő fényét nagyban emeli a minőségi dekoráció, az ízléses virágkompozíciók. Éppúgy az ellenkezője is igaz: a legdrágább menüsor is olcsónak fog tűnni egy este tízre már elhervadt asztaldísz társaságában. Érdemes figyelni a részletekre és nem a minőségen spórolni.
Remélhetőleg a násznép jó hangulatban, együtt énekli majd el hajnaltájt, hogy A menyasszony szép virág, koszorúja gyöngyvirág. / Az a boldog vőlegény, ki azt mondja az enyém. Mert azért ne feledkezzünk el róla, hogy egy esküvő elsősorban nem a külsőségekről szól, hanem a közös útjuk kezdetén álló két boldog emberről, akik úgy érzik, hogy övék a világ.